tisdag 23 september 2014

KÄNSLO-ROBOTEN - en virkad glad/ledsen-leksak


Mönstret till denna fulsnygga lilla "Känslorobot", med en glad och en ledsen sida, hittade jag på i ett försök att göra en leksak som kan passa till och roa en 2-åring. "Tittutlekar" och känslolekar (Glad - Ledsen) kan ju roa de flesta små människobarn, och vem tycker inte att det är kul att trycka på knappar!
   Tänker mig att "Känsloroboten" är roligast att leka med tillsammans med en vuxen, där barnet trycker på knapparna och den vuxne låter det hända något med roboten - tex snurrar runt och växlar mellan att bli glad/ledsen, dansar, börjar sjunga, flyger upp i taket osv. Min 7-åriga dotter började, direkt när hon såg roboten, att berätta en saga om någon som var glad, blev ledsen och sen glad igen - så en sagorobot kan han också fungera som.
   Håller nu tummarna för att han blir uppskattad av sin nya 2-årige lekkamrat!

Garn: Craft från Hemtex. 100% bomull. 50 g = 110 meter. Till stickor nr 3.

Virknål: Nr 3.

Mönster:
Roboten virkas i sidled, från hand till hand, med fasta maskor (fm). Den består av 2 framstycken som sammanlänkas med 1 sidremsa. Roboten blir ca 16 cm hög, 15 cm bred och 4-5 cm bred.

Framstycke (2 st):
  •  Arm 1: 4 varv med 5 fm/varv.
  • Kropp/sida 1: Lägg upp 11 lm + 1 lm för vändning. Därefter 2 v fm med 16 fm/v.
  • Ben 1: Lägg upp 4 lm + 1 lm för vändning. Därefter 3 varv m 20 fm/v.
  • Huvud: Lägg upp 8 lm + 1 lm för vändning. Därefter 2 varv med 28 fm/v. På varv 3 - vänd efter 24 m (=benet är klart). Ytterligare 4 v m 24 fm/v.
  • Ben 2: Lägg upp 4lm + 1 lm för vändning. 2 varv med 28 fm/v. På varv 3 - vänd efter 20 fm (=huvudet är klart).Ytterligare 2 v m 20 fm/v.
  • Kropp/sida 2: 16 fm, 1 lm, vänd. Ytterligare 1 v till med 16 fm/v.
  • Arm 2: 5 fm, 1 lm, vänd. Ytterligate 3 v m 5 fm/v.

Dekorera:
De båda framstyckena dekoreras med ögon, mun och magdekorationer. På den ena sidan med glad mun och hjärta, och på den andra med ledsen mun och tår. 
"Tv-skärmen" består av 8 varv med 12 fm/v, en ram av fm (3 fm i varje hörnmaska) samt virkad dekor (hjärta/tår).
Fäst trådar och knappar ORDENTLIGT så att den tål att lekas med.

Sidremsa:
Gör en LÅNG remsa med 5 fm/v. Då det är svårt att uppskatta exakt hur lång remsa som behövs virkar du den helt enkelt så långt som du tror att du behöver ha, låter nystanet "hänga kvar" och repar upp/virkar lite till efter behov.

Sammanfogning:
Virka ihop framstycken med sidremsa med fm. Ytterhörn: 2-3 fm i samma maska. Innerhörn: 2 maskor tillsammans. Börja mellan benen.
Fäst trådar, stoppa med vadd och sy ihop skarven med "Osynlig söm" (Se under fliken Tekniker högst upp på sidan).

Trevlig robotvirkning på er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar