torsdag 31 juli 2014

"Osynlig söm"


Till höger i bilden syns den "osynliga" sömmen relativt tydligt då den sytts med ett garn i avvikande färg. Till vänster i bilden fortsätter sömmen med samma garnfärg som de sammanfogade delarna - "Vips! Osynlig!"

Den "osynliga sömmen" är min bästa vän när det kommer till att sammanfoga virkade delar till väskor, kläder osv. Den är mycket enkel att göra och resultatet blir en platt smidig söm som praktiskt taget inte syns alls. Så här gör man:

 
  1. Sy igenom en maska på det ena stycket. Nålen förs in utifrån och upp mellan delarna. 








2.    Därefter sys ett stygn genom motsvarande maska på det andra stycket. Nålen förs in utifrån och upp mellan delarna. 

3.   Repetera punkt 1 och 2. Se till att sömmen hela tiden löper genom två garntrådar på båda sidorna så får du en snygg, jämn och platt söm.

tisdag 29 juli 2014

Blå trekantssjal med spetsmönster


Garn: Craft från Hemtex. 100% bomull. 50 g = 110 meter. Till stickor nr 3.
Jag använde 3 nystan och fick en färdig sjal (blockad) med måtten 114 x 47,5 cm (= mindre vuxensjal / barnsjal).

Virknål: Nr 6, samt nr 5 till sista varvet. (Betydligt större än i mönstret).

Mönster: Gratis mönster till sjalen finns på Ravelry - 210-211-34 Triangle Shawl


Det var den här fina sjalen på My little place som fick mig att falla för mönstret. Foto: My little place

Mina 3 nystan räckte till att göra en sjal med 10 "snäckvarv".

Sista "snäckvarvet": Byte till virknål 5. För att få spetsarna mer spetsiga runt kanten bytte jag ut den mittersta stolpen i varje snäcka till en dubbelstolpe. I första och sista snäckan lät jag den tredje stolpen från kanten bli en dubbelstolpe. I spetsen virkade jag: 1 fm, 1 st, 1 dst, 1 st, 1 fm.
   Efter sista varvet la jag upp 1 lm, svängde runt hörnet till sjalens långsida och virkade här 2 fm/varv. Avslutade med 1 sm.


I inlägget Lilla blockningsskolan kan du läsa om hur och varför man blockar, samt se bilder på hur den här sjalen såg ut före, under och efter blockning.

Trevlig virkning!

måndag 28 juli 2014

Lilla blockningsskolan





Så har även jag provat på det här med att blocka. För några månader sedan hade jag inte ens hört ordet blocka förut (trots flera år med intensivt stickande och virkande). När jag så väl hörde talas om det lät det i mina öron mest som onödigt arbete. Men det var innan jag virkade min första sjal.



Varför blockar man?

Blockning...
  • ...får mönster (tex spetsmönster) att framträda tydligare.
  • ...ger arbetet en mer distinkt form.
  • ...ger ett platt arbete.
  • ...ger möjlighet att reglera storlek.
Några före/efter bilder:





Vad blockas? 

Alla platta virkade arbeten kan blockas, men om man tycker att det behövs eller ej är ju en smakfråga. Blocka tex:
  • plaggdelar som ska sys ihop
  • mormorsrutor / african flowers
  • filtar
  • sjalar
  • dukar

Hur blockar man?

Kortfattat går blockning till så att arbetet först fuktas och därefter spänns ut och får torka i utspänt läge. Det vanligaste sättet är att nåla upp arbetet på ett underlag med rostfria knappnålar (för att undvika rostfläckar).

Exempel på sätt att fukta arbetet:
  • med sprayflaska
  • lägg fuktig duk över (låt ligga ett tag så fukten hinner dras in)
  • doppa i en vattenhink (krama ur, vrid ej)
  • tvätta


Exempel på underlag:
  • strykbräda
  • liggunderlag
  • lekpusselmatta
  • spånskiva
  • madrass
  • baksidan av soffan
  • "man tager vad man haver" - tex klä in en grov kartongbit i plast (min variant)
  • bygg en liten "mormorsrutsblockare"
  • spänn upp i ram mha trådar

Genialiskt och enkelt sätt att blocka många mormorsrutor på ett bräde. Foto och idé: Frida Radloff


Med en lekpusselmatta kan man lätt ändra formen på underlaget efter behov. Så här finurligt har Kullerbytta textil blockat sin sjal. Foto: Kullerbytta textil


Exempel på arbetsordning:
  1. Välj en huvudlinje, tex axelsömslinjen på ett tröjliv eller långsidan på en trekantssjal, och nåla fast denna i rak linje. Utgå från mitten och arbeta utåt sidorna.
  2. Fixera en mittlinje, tex mitt fram på en tröja eller längs "ryggraden" på en trekantssjal.
  3. Arbeta nu växelvis på höger och vänster sida om mittlinjen. Utgå från huvudlinjen.


Tack till Frida, Eva, Anne-Charlotte och Mari för era blockningstips!

Mer om blockning kan ni läsa på tex Tålamodspåsens blogg.

Fyll gärna på med egna blockningstips och länkar bland kommentarerna!

Trevlig blockning!

fredag 25 juli 2014

Sagan om Den randiga handväskan

 Idag, på vår promenad mot stranden, blev min randiga handväska alldesles lyrisk över den vackra trollskogen. "Åh, vad fint här är!" ropade han förtjust och poserade framför ett träd.
 Ytterligare en bit in i skogen blev han plötsligt väldigt väldigt trött, hällde ur sig all sin packning och la sig och vilade på en mossig sten.
 Slutligen anlände vi till stranden och fick ett alldeles underbart strandhäng tillsammans.
 När solen började sjunka mot horisonten kröp han nära och la axelbandet runt mitt knä.

"Berätta om hur jag kom till!", sa han uppmanande.

"Ikväll igen?", svarade jag.

"Ja. Snälla!", sa han med bedjande axelband.

"Okej då!"

"Det var en gång två nystan Cotton Light, i 50% bomull och 50% polyester, från Garnstudion (Drops). Varje nystan vägde 50 gram och var på 105 meter vardera. En dag träffade de en virknål, nr 4,5 tror jag att det var, och de blev genast goda vänner. De bestämde sig för att skapa något MYCKET vackert tillsammans - en handväska!"
   De la upp 37 luftmaskor(lm), plus 2 lm för vändningen av det gula garnet. Sedan vände de och virkade halvstolpar(hst) tillbaka. I sista maskan gjorde de 3 hst och vände sedan runt hörnet och fortsatte med hst på andra sidan av luftmaskkedjan. I sista maskan gjorde de 2 hst, sen 1 smygmaska (sm) i varvets första maska. De hade nu 78 maskor på varvet. Det första varvet var färdigt!
  De fortsatte sedan runt runt med hst i det gula garnet tills de hade 4 färdiga varv och sen var det dax för 2 varv fasta maskor (fm) i det vita garnet. (När de skulle börja ett fm-varv använde de bara 1 lm för vändningen, för hst-varven 2 lm). Det här repeterade dem 5 gånger, gjorde 3 extra varv hst och sen var väskkroppen klar!
   Axelbandet gjordes så att de virkade 14 hst direkt på väskkroppens kant, följde mönsterrepetitionen och minskade 1 maska i slutet på varje varv, tills de endast hade 6 maskor kvar. De fortsatte med de 6 maskorna över hela axelpartiet och avslutade med att göra samma sak som de gjort i början av bandet, fast precis tvärt om! (Dvs öka 1 maska per varv tills de hade 14 m på varvet). De var mycket noga så att det skulle bli mönsterpassning även mot väskkroppen på denna sida.Och de såg även till att göra axelbandet alldeles för kort, då de visste att det skulle töja sig rejält så fort väskan började användas. Och sen sydde de fast axelbandet!"

"Wow! Var jag färdig sen?"

"Näää... Sen var det ju en himla massa trådar som skulle fästas också och virknål nr 4 kom förbi och gjorde ett avslutande varv med fm runt kanterna också innan allt var klart".
"Men sen var jag klar?!"
"Ja sen var du klar!"
"Vilken tur! Vilken tur att jag blev till!"
"Ja det var RIKTIG tur det!"


Nu var det dax för oss att lämna stranden. Min randiga väska var trött, gäspade och jag bestämde mig för att faktiskt BÄRA honom hem idag. Han la axelbandet runt min hals och jag påbörjade vår vandring hem genom skogen.
"Är du trött nu?", frågade jag.
"Mmmm......"
"Ska du sova?"
"Mmmm...."
"Okej. God natt Randis!"
"God natt Tant Garn!"

onsdag 23 juli 2014

Liten väska av mormorsrutor

Jag var redo för bröllopsfesten, med nyinköpt sommarklänning, snygg solbränna och t.o.m. ett matchande halsband format som en fjäril. "Prålig som en påfågel"! Dagen innan festen insåg jag dock att det såg mindre festligt ut tillsammans med min vanliga handväska (stickad ullväska i höstfärger) så i stress och fåfänga knåpade jag ihop denna lilla plutt.

Garn:   Flox, 100% bomull.

Virknål:   Nr 2,5 eller 3
Foto: Karins bloggiblogg 

Mönster:   Väskan gjordes på fri hand ungefär så här: 2 mormorsrutor på vardera 7 varv. Använde mig av stolpgrupper med 3 st, 3 lm i hörnen samt 1 lm mellan st-grupperna längs sidorna. Hur du gör en mormorsruta kan du tex se på  Karins bloggiblogg.
   Rutorna avslutades med 2 varv St, med 4 St i varje hörn på första varvet.


Axelbandet - Gör en lm-kedja i önskad längd (Tänk på att göra axelbandet "för kort" då det töjer sig när du börjar använda väskan) och vänd. Börja och sluta varvet med 3 St. Repetera däremellan: 1 lm, hoppa över 1 kantmaska, 1 St.

Sy ihop. Klart!

tisdag 22 juli 2014

Drängtröjan

Efter sommaren kommer boken "Garnglädje" ut, fullmatade med stick- och virkmönster till småbarnskläder och med texter om hur man kan hjälpa barn världen runt med sina stickor och nålar. Å i högen av allt annat kan du hitta mitt mönster, "Drängtöjan". Sköj! (Lite mallig).

Uppdatering 30/7-14: Nu finns Garnglädje att provläsa och förhandsbeställa på Libris Förlag

 

Ny tröja på gång?


Här sitter jag och skissar och funderar på vad jag ska göra med min lilla hög med bomullsgarn. Har flera olika fina färger men bara 1-3 nystan av varje färg. Kanske blir det en sådan här tröja? Fortsättning följer..

måndag 21 juli 2014

Bläckisar

Dessa två krabater simmade under våren iväg till Neonatalavdelningen på KSS i Skövde för att hälsa två förtidigt födda barn välkomna till världen. Mönstret till den vita bläckfisken samt information om insamlingen hittar du på Små Bläckfiskar och Babydjungeln. Den randiga bläckisen "Godis" är frihandsvirkad.

Den gröna tröjan


Nu närmar jag mig slutet på mitt första virkade plagg i vuxenstorlek och känner mig precis lagom stolt och kaxig för att starta upp en garnpysslarblogg. Tröjan är frihandsvirkad, uppifrån och ned i ett stycke. Jag använde ett 100%-igt bomullsgarn, för stickor nr 3, och använde virknål nr 4,5 (nr 4 till kanterna). Garnåtgång: 10 nystan x 50g (=110 meter).

 Inspirationen till tröjan kommer från bilden av den här fina stickade koftan på Fröken Slöjds blogg. Tack för inspirationen!

Foto: På Fröken Slöjds blogg återfinns denna bild samt  mönsterlänk.