Hjärtan av rödceder skrämmer pälsängrarna på flykt |
Foto: Anticimex |
Vilka är dom och vart kommer de ifrån?
Pälsängrarna har en viktig uppgift som renhållare i naturen. De bryter ned hårprodukter som päls, dun och fjäder. Det finns några olika arter i Sverige: Vanlig pälsänger, Vågbandad pälsänger, Brun pälsänger, och Svart pälsänger (Googla för fler bilder!)
De kan leva ett gott liv i generationer inne i äldre hus (vanligt att de lever i stommen i äldre lägenhetshus) och de kan också komma inflygande utifrån och boa in sig, även i den nybyggda fräschvillan.
Pälsängrar har 4 olika livsstadier:
- Ägg - läggs på undanskymda mörka platser, i listskarvar, garderober osv. Äggstadiet varar 6 - 22 dagar beroende på temperatur. Högre temperatur =snabbare tillväxt.
- Larv - i form, storlek och rörelsemönster liknar de väldigt mycket silverfiskar, men de har en annan färg/mönster på kroppen (De jag har sett är randiga som på bilden). 4 - 15 mm långa. Favoritföda är produkter av animaliskt ursprung, tex hudavlagringar och ull, men de käkar också bomull och de kan till och med ge sig på syntetmaterial. Larvstadiet varar i 6 månader - 3 år beroende på tillgång på föda.
- Puppa - en kortare passiv övergångsfas till skallbaggesstadiet.
- Skalbagge - en duktig flygare som kan komma inflygande och boa och lägga ägg i ditt hem under sommarhalvåret. 3-10 mm långa. Äter pollen och nektar. (Det är alltså larven som orsakar textilskador).
Foto: Mattateljen |
Vad gillar pälsängrar?
Mörker, vara i fred (tex i garderoben eller under garnberget), hudavlagringar och hår, textil - framförallt av animaliskt ursprung, men kan knapra på lite av varje.
Vad gillar pälsängrar INTE?
Ljus, doften av såpa och rödceder, att man kommer och stör (tex vårstädar garderoben eller rotar i garnkorgen), brist på föda, temperaturer över +60 grader (=dör!) och temperaturer under -18 grader (dör!).
Hur vet jag om de finns hos mig?
Förutom att du kan hitta larver och baggar i skrymslen och vrår kan de även lämna spår så som små hål i textilier och ömsade larvskinn (ömsar skinn allteftersom de växer). Larverna är INTE duktiga på att klamra sig fast om man skakar på tex ett nystan - så skaka nysta/plagg över en ljus yta så ser du om någon larv dimper ut.
Vad gör jag om jag hittar dom?
- Isolera - ner med textilien i påse och förslut.
- Sanera textilien - Ta kål på dem med någon eller en kombination av flera av följande sätt:
Kyla
- I tättslutande påse i frysen i 1 vecka, tina och frys om i ytterligare 1 vecka. I den första frysningen dör baggar och laver. Ägg kan dock överleva detta och vakna till liv vid upptiningen. Men låt dem vakna, det gör dem mer sårbara - frysning nummer två tar knäcken på dem! Frysens temperatur ska ligga på -18 grader eller kallare.
- Vintertid vid låga temperaturer kan påsen placeras utomhus.
Hetta
- I tvättmaskin, minst 60 grader, i 2 timmar.
- I torkskåp, minst 60 grader, i 2 timmar.
- I ugnen (torrt), i 60 grader. (Låter lite brandfarligt tycker jag men på billigt-garn.net rekomenderas detta till ullgarn. Läs mer där!)
Förebyggande åtgärder
Pälsängrar kan komma in i vilket hem som helst, oavsett hur städat det är eller inte, men i ett hem där det finns mycket mat och mörka hörn, där de kan vara ifred, trivs de förstås bättre. Men det finns några bra tips på hur man kan förebygga att få sitt garn och övriga textilier förstörda:
- Regelbunden städning
- Storstäda garderober odyl någon gång ibland.
- Använda såpa (en doft som de inte gillar).
- Göm de största bufféborden, tex den stora garnhögen och yllefiltssamlingen, i zipplockpåsar och plastlådor med lock och spännen.
- Rödcederblock och -olja avger en doft de inte gillar. Stryk tex lister med oljan och placera block i garderoben, vid/i garnlådan osv. (Finns att beställa på nätet).
- Lavendelpåsar i garderoben och garngömman (en doft som de inte gillar).
- Garn köpt på loppis el dyl kan det vara en god idé att frysa ett par veckor.
Mitt garn har fått flytta in i återförslutningsbara påsar (sorterade efter garnsort)... |
Önskar er alla ett fortsatt pälsängerfritt garnberg!
Källor: Anticimex, Mattateljen och tyvärr egna erfarenheter från förr.
Jag har bara sett döda randiga ängrar. Tror dom gillade mina stickade tröjor som åkte iväg.Var även på saker på golvet, döda. Jag har inte sett dom mer på andra kläder. Måste man då lägga allt i plast? Alla kläder? Har däremot dammsugit golvet och torkat golvet.
SvaraRadera